Wat betekent 5G voor maritieme communicatie?
5G speelt een sleutelrol als een op zichzelf staand scheepsgebaseerd netwerk voor massale implementaties van IoT-apparaten en -applicaties in maritieme omgevingen. Het zal volledige scheepsbreed dekking bieden voor duizenden containers en hun lading, terwijl het ook nieuwe vormen van documentatie en grootboeken ondersteunt.
Maritieme communicatie is door 3GPP geïdentificeerd als een use case voor toekomstige 5G-standaardisatieactiviteiten. Natuurlijk biedt dit uitdagingen, omdat de terrestrische en maritieme omgevingen dramatisch verschillen. Desalniettemin wordt er gewerkt aan maritieme communicatie binnen het toepassingsgebied van 3GPP-normen.
Een use case waarvan wij denken dat deze veelbelovend is, is het gebruik van 5G in een ultra-dichte scheepsomgeving. In terrestrische systemen biedt 5G een verbeterde dekking om wat bekend staat als "Massive IoT" mogelijk te maken - dat wil zeggen uitbreiding van connectiviteit naar duizenden apparaten binnen een relatief beperkt gebied. Dus op een bepaalde celsite wordt verwacht dat er (letterlijk) massa's IoT-apparaten zullen zijn. De huidige 4G-standaarden kunnen een dergelijke toename van lokaal verbonden apparaten niet ondersteunen.
Als we kijken naar de enorme containerschepen die vracht over de volle zee vervoeren, zien we dat ze een enigszins vergelijkbare situatie bieden. Sinds enige tijd zijn er veel schepen, gedefinieerd als Ultra Large Container Ships (ULCS's) die meer dan 10.000 TEU kunnen vervoeren, terwijl er een nieuwe klasse opkomt die meer dan 21.000 TEU kan vervoeren.
Veel vrachtbedrijven willen containers uitrusten met IoT-mogelijkheden, zodat ze goederen onderweg kunnen controleren. Met andere woorden, de scheepvaartindustrie creëert in feite drijvende eilanden met vele duizenden IoT-apparaten in een relatief beperkt gebied - net als de situatie in mobiele cellen op het vasteland. En de situatie zal worden verergerd door de goederen die worden vervoerd uit te rusten met IoT-mogelijkheden, dus we moeten niet alleen rekening houden met het aantal containers, maar ook met de apparaten erin. Een enkel schip kan eindigen met meer dan 100.000 dergelijke apparaten - en dat is een voorzichtige schatting.
We denken dat 5G perfect is voor dergelijke situaties. We verwachten dat we particuliere 5G-netwerken aan boord zullen inzetten, zodat deze de dekking kunnen bieden die nodig is om deze duizenden containers te bedienen. In deze context, hoewel 5G aan bepaalde andere maritieme vereisten kan voldoen, zoals de modernisering van Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) (hoewel het onwaarschijnlijk is dat het veel voordelen biedt voor klassieke spraak-, bericht- en datadiensten voor bemanning), sleutel tot het inschakelen van nieuwe IoT-mogelijkheden in ultra-dichte omgevingen.
Dus we duwen twee nieuwe gebieden. Ten eerste, het creëren van 5G privé-netwerken als een evolutie van onze huidige LTE-mogelijkheden om deze opkomende dichte omgevingen effectief te bedienen - en deze te verbinden via onze satellietmogelijkheden voor off-shore connectiviteit, terwijl onze unieke overdracht aan onze wal-netwerken wordt gebruikt wanneer deze binnen bereik is . Deze zullen ook profiteren van maasarrangementen, om te verzekeren dat signalen kunnen worden doorgegeven aan de verste uitsparingen van dergelijke schepen.
Ten tweede anticiperen we ook op de integratie van nieuwe mogelijkheden, zoals blockchain voor de veilige uitwisseling van activainformatie, douaneregistratie en dergelijke, om in- en off-boarding en vrachtprocessen te versnellen.
Dit is een opkomende ruimte, maar het zit vol met opwindende mogelijkheden. 5G zal in staat zijn om de dekking aan boord te bieden die nodig is om te voorzien in de steeds geavanceerdere en ultra-dichte behoeften van een volledig verbonden lading van 20.000 containers, dus netwerken van particuliere schepen zullen zich waarschijnlijk snel in deze richting verplaatsen. En het zal in staat zijn om aan nieuwe vereisten te voldoen, zoals blockchain-compatibele documentatie en paspoorten. Als zodanig lopen we voorop in dergelijke implementaties en zorgen we ervoor dat onze oplossingen volledig zijn afgestemd op 3GPP-initiatieven.